
Οπτική ψευδαίσθηση: Ανήκετε στο μόλις 1% που μπορεί να βρει τον αριθμό 17 στην εικόνα;
Οπτική ψευδαίσθηση: Ανήκετε στο μόλις 1% που μπορεί να βρει τον αριθμό 17 στην εικόνα;
Για να διαβάσετε την υπόλοιπη είδηση πηγαίνετε παρακάτω και πατήστε το κουμπί Διάβασε Περισσότερα. Αν σας ενδιαφέρει κάποια από τις διαφημίσεις μας, είστε καλοδεχούμενοι να την πατήσετε. Με αυτό τον τρόπο μας δίνετε τα απαιτούμενα κονδύλια για να συνεχίσουμε να "φουσκώνουμε" για σας. Συντηρείτε επίσης τις οικογένειες των ανθρώπων που δουλεύουν στον όμιλο των sites μας fouska.eu-topigadi.eu.
Οπτική ψευδαίσθηση: Ανήκετε στο μόλις 1% που μπορεί να βρει τον αριθμό 17 στην εικόνα;

Σας προσφέρουμε μια… καλή πρόκληση
Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από γρήγορο περιεχόμενο και ατελείωτη κύλιση, μια οπτική ψευδαίσθηση συνεχίζει να γοητεύει το ανθρώπινο μυαλό προσφέροντας μια αναγκαία πνευματική πρόκληση. Το νέο μας brain teaser είναι ένα πολύχρωμο αλλά δύσκολο οπτικό παζλ: Μπορείτε να εντοπίσετε τον αριθμό 17 κρυμμένο σε μια αποικία από 21 και 27;
Με την πρώτη ματιά, αυτή η ψευδαίσθηση φαίνεται να είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κυκλικών πλακιδίων σε πορτοκαλί και μοβ χρώμα, καθένα από τα οποία φέρει είτε τον αριθμό 21 είτε τον αριθμό 27. Όμως, ανάμεσα τους είναι κρυμμένο ένα μόνο πλακίδιο που φέρει τον μοναχικό αριθμό 17. Ακούγεται εύκολο; Σκεφτείτε το ξανά, αφού βεβαιωθούμε ότι βρήκατε τη λύση στην προηγούμενη ψευδαίσθηση.
Βρείτε το κρυμμένο «17»
Η αποτελεσματικότητα αυτής της οπτικής ψευδαίσθησης έγκειται στο ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται οπτικός συνωστισμός. Αυτό συμβαίνει όταν η περιφερειακή μας όραση δυσκολεύεται να αναγνωρίσει μεμονωμένα στοιχεία σε ένα πυκνό σύμπλεγμα, ιδίως όταν τα γύρω αντικείμενα είναι παρόμοια σε σχήμα και χρώμα. Οι σχεδόν πανομοιότυπες γραμματοσειρές, τα στρογγυλεμένα σχήματα και τα εναλλασσόμενα χρώματα σε αυτή την ψευδαίσθηση αυξάνουν περαιτέρω τη δυσκολία, ξεγελώντας τον εγκέφαλο να παραβλέψει το περίεργο.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Vision Research εξηγεί ότι ψευδαισθήσεις όπως αυτή δοκιμάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να φιλτράρει τις σχετικές οπτικές πληροφορίες, ενώ παράλληλα καταστέλλει τους περισπασμούς. Όταν το μυαλό βομβαρδίζεται με ομοιόμορφα ερεθίσματα, τείνει να γενικεύει τα μοτίβα αντί να εξετάζει κάθε λεπτομέρεια ξεχωριστά, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να χάσει ανεπαίσθητες διαφορές όπως ένα κρυμμένο «17».
Τα παζλ και οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση – είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων, όπως τα οπτικά τεστ, μπορεί να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την οπτική αντίληψη και τη νοητική ευελιξία. Λειτουργούν ως νοητική προπόνηση, ενισχύοντας τις νευρικές οδούς που εμπλέκονται στη συγκέντρωση και την αναγνώριση μοτίβων.
Διαβάστε επίσης
«Οι εργασίες που περιλαμβάνουν οπτική διάκριση, όπως ο εντοπισμός της διαφοράς ή η εύρεση ανωμαλιών σε εικόνες, ενεργοποιούν βασικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και την οπτική επεξεργασία», λέει ο δρ Michael E. Roberts, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. «Βελτιώνουν την εστίαση και την υπομονή και συχνά προκαλούν μια κατάσταση ροής παρόμοια με τον διαλογισμό».
Τελικά το βρήκατε;
Αν δεν έχετε βρει ακόμα τον αριθμό 17, μην ανησυχείτε – δεν είστε μόνοι. Η πλειονότητα των θεατών τείνει να σαρώνει την εικόνα πολύ γρήγορα, βασιζόμενη στο ένστικτο και όχι στη μεθοδική αναζήτηση. Προσπαθήστε να επιβραδύνετε και να σαρώσετε προσεκτικά κάθε σειρά. Συναγερμός: ο αριθμός 17 είναι έξυπνα κρυμμένος στην πέμπτη σειρά από πάνω και στην πέμπτη στήλη από αριστερά, κρυμμένος σε κοινή θέα ανάμεσα στα μοβ πλακίδια.
Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση είναι κάτι περισσότερο από ένα διασκεδαστικό τεστ – είναι μια υπενθύμιση του πώς η αντίληψη μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί. Μας προκαλεί να επιβραδύνουμε, να παρατηρούμε προσεκτικά και να απελευθερωθούμε από τη συνηθισμένη σκέψη. Είτε το λύσατε είτε όχι, η ενασχόληση με τέτοιες ψευδαισθήσεις είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ενισχύσετε τη νοητική σας ευελιξία και να οξύνετε τις ικανότητές σας στην παρατήρηση.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα οπτικό παζλ να εμφανίζεται στην τροφοδοσία σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το δοκιμάσετε – ίσως δώσετε στον εγκέφαλό σας την προπόνηση που δεν ήξερε ότι χρειαζόταν.
Κάνε μας Like στο Fouska.eu και μπες κι εσύ στη Φούσκα! ⇒
Πηγή: www.athensmagazine.gr Αρχική
ΔΕΙΤΕ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟ TOPIGADI.EU