FOUSKA.EU

Close

Γιώργος Τράγκας: 8,3 εκατ. ευρώ ζητάει η ΑΑΔΕ από τους κληρονόμους του – Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα


Γιώργος Τράγκας: 8,3 εκατ. ευρώ ζητάει η ΑΑΔΕ από τους κληρονόμους του – Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα

Για να διαβάσετε την υπόλοιπη είδηση πηγαίνετε παρακάτω και πατήστε το κουμπί Διάβασε Περισσότερα. Αν σας ενδιαφέρει κάποια από τις διαφημίσεις μας, είστε καλοδεχούμενοι να την πατήσετε. Με αυτό τον τρόπο μας δίνετε τα απαιτούμενα κονδύλια για να συνεχίσουμε να "φουσκώνουμε" για σας. Συντηρείτε επίσης τις οικογένειες των ανθρώπων που δουλεύουν στον όμιλο των sites μας fouska.eu-topigadi.eu.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απαιτεί το ποσό των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ από τους κληρονόμους του Γιώργου Τράγκα, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση καταλογισμού.

Το έγγραφο, που παρουσιάστηκε από το «Πρώτο Θέμα», απορρίπτει τον ισχυρισμό της Μαρίας Καρρά, χήρας του εκλιπόντος, ότι ο Γιώργος Τράγκας ήταν μόνιμος κάτοικος Μονακό κατά τα έτη 2018-2020. Οι ελεγκτές επισήμαναν σοβαρές αποκλίσεις στα δηλωθέντα και τα πραγματικά εισοδήματα.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες στην έρευνα της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα

Το Ε9 του Γιώργου Τράγκα περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα, όπως η βίλα στην Εκάλη, η εξοχική κατοικία στην Αγόριανη, το σπίτι στην Κέρκυρα και η βίλα στη Μύκονο. Επιπλέον, η έκθεση αποκαλύπτει τις αγορές ακινήτων σε διεθνείς προορισμούς: από το Μπέβερλι Χιλς και το Λας Βέγκας μέχρι το Σεν Τροπέ και την Ουάσινγκτον. Η χρυσή περιουσία του εκδότη περιλαμβάνει ράβδους αξίας 3,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται στην οικογενειακή εταιρεία Family Line Ltd.

Οι ελεγκτές καταλογίζουν δυσκολίες στην ανεύρεση και αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, αφού πολλά από αυτά ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Ντέλαγουερ και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Η Μαρία Καρρά φέρεται να αρνείται ακόμη και τώρα να δώσει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογενειακής εταιρείας Family Line Ltd στις ελεγκτικές αρχές, ενώ ο Γιάννης Τράγκας έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων για να μπορέσει να βρει την άκρη.

Γιώργος Τράγκας, Μαρία Καρρά

Δήλωνε 124.000 ευρώ – Ξόδευε εκατομμύρια

Η ΑΑΔΕ κατέληξε ότι ο Γιώργος Τράγκας δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στο Μονακό, παρότι είχε δηλώσει κάτοικος εξωτερικού. Παράλληλα, διέμενε και δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας εκπομπές και διατηρώντας τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό. Οι δηλωθείσες αποδοχές του για το διάστημα 2018-2020 ανήλθαν μόλις σε 124.000 ευρώ, την ώρα που οι συναλλαγές του ξεπερνούν τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 82 σελίδες της έκθεσης που συνέταξαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ από το 1ο Ελεγκτικό Κέντρο περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν από τη στιγμή που έλαβαν το έγγραφο που τους απέστειλε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Σύμφωνα με αυτό, το 2017 ο Γιώργος Τράγκας «εμφανιζόταν και παρείχε υπηρεσίες σε ελληνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης περισσότερες από 183 μέρες τον χρόνο», ενώ δήλωνε κάτοικος εξωτερικού.

Τι αναφέρει η έκθεση

«Είχε», όπως αναφέρεται πιο κάτω, «ενεργούς προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και συμμετείχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ως μοναδικός δικαιούχος τους σε πιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας και του Μονακό, είχε ακίνητη περιουσία στη Γαλλία και συμμετείχε σε εταιρείες που είχαν την έδρα τους στη Γαλλία, στο Μονακό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για στεγαστικά δάνεια, όπως αυτό για τη βίλα στο Σεν Τροπέ, το οποίο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και ως εκ τούτου παραμένει ορατός ο κίνδυνος να καταγγελθεί η συνολική δανειακή σύμβαση ύψους 1.852.195 ευρώ πλέον των τόκων προς την τράπεζα.

Οι ελεγκτές ζήτησαν στοιχεία από φορολογικές αρχές σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Παρότι οι περισσότερες απαντήσεις έφτασαν ως τα μέσα του 2024, οι πληροφορίες από το Μονακό ήταν ελλιπείς.

Πώς απάντησαν οι νόμιμοι κληρονόμοι του Γιώργου Τράγκα

Ο γιος του εκδότη Γιάννης Τράγκας απέστειλε στους ελεγκτές απάντηση σύμφωνα με την οποία δεν είχε πρόσβαση στο προσωπικό αρχείο του πατέρα του και γι’ αυτό δεν μπορούσε να έχει γνώση για στοιχεία και έγγραφα, έδωσε όμως αυτά που είχε στη διάθεσή του, τα οποία ήταν ήδη γνωστά στις Αρχές. Το επόμενο διάστημα, ό,τι ανακάλυπτε μέσω δικών του ερευνών στην Αμερική από τα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση μόνο η χήρα του πατέρα του το κατέθεσε στις ελεγκτικές αρχές.

Γιώργος Τράγκας, Μαρία Καρρά

Η Μαρία Καρρά στις απαντήσεις της επικαλέστηκε ότι ο εκλιπών σύζυγός της ήταν κάτοικος εξωτερικού από το 2016 προσκομίζοντας αρχικά έγγραφο από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Μονακό, το οποίο πιστοποιούσε ότι ο θανών ήταν κάτοικος του Πριγκιπάτου. Προσκόμισε επίσης πιστοποιητικό από τη Διεύθυνση Φορολογικών Υπηρεσιών, καθώς και την άδεια διαμονής του Γιώργου Τράγκα στο Μονακό, ενώ παρέδωσε έτερο έγγραφο από το Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης όπου ο Γιώργος Τράγκας ήταν καταχωρημένος ως έμπορος με αντικείμενο δραστηριότητας τα ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια οι Μονεγάσκοι, τα έσοδα της εταιρείας για τα ελεγχόμενα έτη 2018, 2019 και 2020 ήταν αντίστοιχα 341.228, 864.159 και 520.746 ευρώ. Ο Γιώργος Τράγκας τηρούσε στην τράπεζα Bank LCL έναν τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος για τις συγκεκριμένες τρεις χρονιές «πιστώθηκε με χρηματικά ποσά που ως “αιτιολογία συναλλαγής” αναγράφουν συμβάσεις και τιμολόγια ελληνικών εταιρειών».

Το σύνολο των συναλλαγών του Γιώργου Τράγκα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, σε τέσσερις τράπεζες (μία στη Γαλλία και τρεις στο Μονακό) έφτασε τα 2.008.863,70 ευρώ και η έκθεση «λογίζει το ως άνω ποσό ως προσαύξηση της περιουσίας του η οποία αποτελεί αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 33%…».

Η απόκλιση στο συγκεκριμένο φορολογικό έτος μετά το πέρας της διαδικασίας είναι τεράστια, αφού ο αποθανών είχε δηλώσει μόλις 27.338,72 ευρώ! Μεγάλες αποκλίσεις εντόπισαν οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές στις φορολογικές δηλώσεις του 2019 και του 2020, αφού στην πρώτη ο εκδότης είχε δηλώσει εισόδημα 42.928,39 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού διαπιστώθηκαν συναλλαγές ύψους 1.375.700,18 ευρώ.

Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ και με πληροφορίες από το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, ο ελεγχόμενος μέσω εταιρείας συμφερόντων του αγοράζει στο Λας Βέγκας διαμέρισμα σε συγκρότημα πύργων αντί 650.000 ευρώ. Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2019, μέσω νέας εταιρείας που ίδρυσε ο ίδιος αγοράζεται το διαμέρισμα στο Μπέβερλι Χιλς με τίμημα 1.346.876,10 ευρώ.

Τέλος, για το έτος 2020 οι ελεγκτές ανακάλυψαν συναλλαγές ύψους 957.150,79 ευρώ στις τέσσερις προαναφερθείσες τράπεζες. Επίσης, σύμφωνα με τον πρώτο πραγματογνώμονα που όρισε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, προκύπτει ότι ο Γιώργος Τράγκας την ίδια χρονιά αγόρασε τη Villa Sunset στο Σεν Τροπέ για την οποία έλαβε δάνειο ύψους 1.800.000 ευρώ από την EFG Luxembourg. Το τελικό τίμημα για την αγορά ήταν 2.550.000 ευρώ και το υπόλοιπο των 750.000 ευρώ καλύφθηκε από δικά του χρηματικά διαθέσιμα.

Μετά την παραβολή των τραπεζικών καταθέσεων του εκλιπόντος στις τράπεζες του Μονακό για το φορολογικό έτος 2020, οι ελεγκτές επαναπροσδιόρισαν το φορολογητέο εισόδημα του ελεγχόμενου από το ποσό των 53.224,20 ευρώ στο 1.573.313,99 ευρώ. Το συνολικό ποσό που απαιτεί το Ελληνικό Δημόσιο από τους κληρονόμους του εκδότη έχει φτάσει τα 8.300.000 ευρώ και σίγουρα λένε οι έχοντες άριστη γνώση της υπόθεσης ότι αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Κάνε μας Like στο Fouska.eu και μπες κι εσύ στη Φούσκα! ⇒

Πηγή: www.youweekly.gr      Αρχική

ΔΕΙΤΕ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟ TOPIGADI.EU